Een Round Robin boekje is een rondreizend creatief project waarin alle groepsleden starten met een eigen boekje. De boekjes reizen rond in de groep en iedere deelnemer vult de boekjes met een afgesproken aantal bladzijde vol creatieve kunsten. Na een aantal maanden komt het boekje weer terug bij de oorspronkelijke eigenaar, maar nu barstensvol bijdragen van de andere deelnemers, speciaal voor elkaar gemaakt. Bijzonder!

Hier uitvoortvloeiend is het Let Sketch Started project ( 2017-2019) ontstaan. In 2021 startte ik Journal Your Year op.

Hoe is Round Robin ontstaan?

Kris nam eind 2010 het initiatief voor de allereerste Round Robin ronde en deed een oproep op haar blog. Na een aantal keer aan een internationale versie te hebben meegedaan,  waar de boekjes zoek raakte in de buitenlandse post, besloot ze zich alleen op Nederland te richten. Dezelfde avond melden zeven andere enthousiastelingen zich aan en in januari 2011 gingen ze van start. Ze maakten er een blog over en vele andere enthousiastelingen gingen hen volgen en wilde ook graag eens meedoen. Inmiddels zijn we jaren verder, zijn er drie Robin Magazines gemaakt en is 'Round Robin' een begrip geworden waar al heel veel deelnemers plezier in hebben gevonden. Het blog en het Robin magazine bestaan inmiddels niet meer.

Wat is Round Robin?

Round Robin is een term die ook gebruikt wordt door quilters en staat voor een doorgeef project. Jij maakt iets, geeft het door en de volgende maakt er weer iets bij. Dat is ook het idee achter de Round Robin boekjes. Alle deelnemers van een groep van ongeveer 8 personen hebben een eigen boekje wat op een afgesproken tijd wordt doorgestuurd. De boekjes worden gevuld met allerlei creatieve uitingen. Na een paar maanden krijg je eigen boekje weer terug, maar nu boordevol mooie teksten, tekeningen, plaatjes, schilderijtjes, borduursels, recepten of wat dan ook. Dit project kun je doen met allemaal onbekenden - je kunt een oproep plaatsen op je social media bijvoorbeeld-  of juist ook leuk met een groep vriendinnen. Versturen gaat per post of persoonlijk afgeven. Eén iemand neemt de leiding. Deze persoon stelt de groep samen, zorgt dat iedereen elkaars adres heeft en geeft de spelregels door, die per groep aangepast kunnen worden en zorgt voor de verdere communicatie van de groep. Zie 'tips voor de leider'.  Een groep kun je vormen door een oproep te doen op sociale media of in je eigen vrienden en familiekring mensen uit te nodigen.

  Hoe?

  • Schaf een boekje aan. Wij raden de blanco Moleskine boekjes van 13 x 21 cm aan, omdat het een prettig formaat is en de boekjes ingenaaid zijn. Verkrijgbaar via www.bykris.nl. Natuurlijk kan je ook een groter of kleiner formaat kiezen. Gebruik liever geen gelijmde boekjes: deze vallen uit elkaar na verloop van de tijd, omdat de boekjes zo dik worden!
  • Begin met op de eerste -binnen de groep afgesproken aantal- bladzijden iets te laten zien over jezelf, je werk, je gezin, je interesses etc. Dat doe je in de vorm van bijvoorbeeld een collage van knipsels, tekeningen, tekst, beeld, quotes, gedichtjes etc. Alles op jouw unieke manier. Je kunt ook een thema aan je boekje hangen, bijvoorbeeld een kleur, muziek, quotes, happiness, oid.
  • Na twee weken of drie weken (net wat is afgesproken) stuur je het boekje door naar de volgende persoon en jij ontvangt rond die tijd een boekje van iemand anders waarin je je lekker creatief uitleeft met papier, stof, verf, potlood, pen, stift of wat dan ook!
  • Elke twee of drie weken stuur je het boekje door en na een afloop krijg je je eigen boekje weer terug, maar nu vol moois, speciaal gemaakt voor jou!

Heel veel plezier. Je zult merken dat het af en toe best pittig is om elke keer een aantal bladzijden te vullen, zeker in het begin, maar dat is meteen ook de kracht; je moet, want anderen rekenen jou. :)

Je stimuleert je eigen creativiteit!

Handige tips

  • Fotolijm (bijvoorbeeld van de Hema) werkt erg prettig om afbeeldingen in te plakken in de boekjes omdat geknoeide lijm makkelijk weg te rollen is en je de afbeelding nog kan verschuiven als de lijm nog niet opgedroogd is. Wil je iets extra stevig opplakken? Smeer dan lijm op de ondergrond én op de achterkant van je afbeelding, laat het even drogen en plaats dan de afbeelding. Schuiven lukt nu niet meer en het zit stevig op zijn plek.
  • Voor de buitenkant kun je beter lijm zoals decopatch of Mod Podge gebruiken (glimmend of mat) gebruiken, omdat de buitenkant natuurlijk veel te verduren krijgt. De Mod Podge werkt dan als beschermlaag.Je kunt er ook een hoes van stof om heen naaien, breien of haken. Of wat dan ook. Het gaat erom dat het je eigen, unieke boekje wordt.
  • Als je met waterverf of acrylverf in het boekje werkt, kan dat iets gaan bobbelen. Als je dat niet mooi vindt, verf dan op een ander papiertje en plak dat er later in.
  • Zit je vast en heb je geen idee wat je nu eens moet maken? Google dan eens op ‘artjournal’ of kijk op pinterest bij artjournal pins. Inspiratie genoeg en gewoon proberen. Enne...fouten maken mag!
  • Als je het niet vergeet: maak dan voordat je je boekje opstuurt eerst foto’s of scans van je pagina’s. Het gebeurt een enkele keer dat de boekjes bij de post kwijt raakt. Zet altijd je naam en adres op de envelop. En ook aan de binnenkant van je boekje. Versturen als brievenbuspakje met een track en trace code wordt ook veel gedaan.
  • Als het boekje te dik begint te worden voor de brievenbus, kun je hem ook nog opengeklapt versturen, lukt dat ook niet meer, dan wordt het echt pakketpost.

Tips voor de leider

Voor als je een groep wilt samenstellen via de social media.

  • Bepaal wat jij wilt: hoeveel weken je tussen het verzenden wilt aanhouden (standaard is 2 of 3 weken maar meer wordt ook gedaan), hoe groot je groep maximaal* mag zijn en het aantal bladzijden wat deelnemers mogen maken etc. Hoe duidelijker jij van te voren communiceert wat je wilt, hoe duidelijker het voor deelnemers is om wel of niet bij jou aan te haken. Dat voorkomt oeverloze discussies, wil iemand liever sneller verzenden o.i.d , dan kan deze persoon beter een andere groep zoeken.
  • Verzamel alle adressen en maak een logische verzend volgorde. Mensen die dicht bij elkaar wonen plaats je na elkaar.
  • Bepaal de verzenddatum en maak daar een lijstje van. Je kunt ook een lijstje met verzendkosten van post.nl toevoegen.
  • Bepaal het aantal blz. wat iedereen moet vullen: aantal blz. van een boekje gedeeld door aantal deelnemers. Je stelt een e-mail samen voor de deelnemers met daarin alle info.
  • Hou rekening met de zomervakantie. Round Robinnen is ook echt een najaars- en winteractiviteit, in de zomer zijn mensen vaak met andere dingen bezig.
  • Vermeld ook dat iedereen zoveel mogelijk op dezelfde dag/weekend verzend en wijs daar - mag best streng - op. Als één iemand een week later verstuurt, heeft degene na haar minder tijd om het af te maken en dat is niet prettig. Er kunnen natuurlijk omstandigheden zijn waardoor het mogelijk is om het aan te passen. Je kunt ook vooruit werken als je bijvoorbeeld op vakantie bent. Overleg met elkaar en vertel erbij dat ze jou alles moeten melden. Dan hou jij het overzicht.
  • Wijs ze ook op de achterflapvak in een Moleskine boekje, waar ze leuke extraatjes kunnen instoppen. 
  • Iedereen mag op zijn of haar manier werken, dus verwacht geen ingewikkelde kunstwerken, maar laat iedereen in zijn of haar waarde. Juist de diversiteit maakt het zo leuk.
  • Wat als... iemand de boel verziekt en het boekje expres niet doorstuurt en jij hebt er alles aan gedaan om het op te lossen. Helaas gebeurt dit wel eens. Meld dat aan je groep, schrap degene uit de groep en ga verder zonder deze persoon.
  • Het klinkt allemaal heel streng, maar de ervaring leert dat de groepen waarbij er heldere regels zijn, beter lopen. Groepen zonder duidelijke leider en afspraken kunnen nogal eens verzanden en dan liggen boekjes zomaar een paar maanden te wachten. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Iedereen doe zijn best voor elkaar.

Voor een groep met vriendinnen, collega's of familie zijn natuurlijk minder strenge regels nodig :).

​* Een grotere groep van 10 - 12 mensen lijkt aantrekkelijk, doordat je dan per persoon minder pagina's hoeft vol te maken, maar hou er wel rekening mee dat het daardoor ook langer duurt en dan de meeste mensen het project echt wel binnen een half jaar klaar moeten hebben omdat het anders een soort verplichting gaat worden met de kans dat er deelnemers afhaken. Natuurlijk moet je doen wat je prettig vind werken en misschien zijn jouw ervaringen anders, maar denk er over na!

Hoe doe je mee?

Er zijn verschillende mogelijkheden:

  • Plaats een oproep op je social media.
  • Sluit aan bij een oproep van iemand anders, bijvoorbeeld op de Faceboekgroep van 'Round Robin ideetjes en inspiratie'.
  • Vraag vriendinnen, familie of collega's om samen een groep te vormen.
  • Start een groep op in je kerk of vrijwilligers netwerk o.i.d.

​Lees de 'tips voor de leider' als je zelf een groep gaat starten.

By Kris is op geen enkele manier verantwoordelijk voor wat er onderling in de groepen wordt afgesproken, noch voor zoekgeraakte post, noch voor groepen waar in het niet zo lekker loopt. Iedere groep is zelf verantwoordelijk voor het reilen en zeilen in de groep. Elk groepslid neemt zelf verantwoording om het boekje op tijd door te sturen, de kosten daar voor op zich te nemen en om met respect met elkaar omgaan.

                  

 

 

 

Sorteer op
  • Laatste exemplaren

    Moleskine plain notebook kraft
    Moleskine plain notebook kraft

    Uitverkocht.

    De Moleskine boekjes worden veel gebruikt voor creatieve projecten zoals een artjournal, traveljournal, biblejournal of een Round Robin.

    Formaat: 13 x 21 cm. Prijs per stuk.

    Met stevige, kartonnen kaft.…

    € 5,50
© 2010 - 2024 By Kris | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel